刪除帳號
最後更新:2026年9月
你可以隨時刪除你嘅BackJap帳號同相關資料。以下兩個方法,揀一個就得。
1
喺 App 入面刪除(最快)
- 打開BackJap。
- 去底部嘅「更多」分頁,撳「設定」。
- 拉到最底,撳「刪除帳號」,再確認。
即時生效。
2
電郵要求刪除(唔使裝 App)
如果你已經刪咗 App 或者登入唔到,可以用註冊時嘅電郵地址寄電郵畀我哋:
- 收件人:support@backjap.com
- 主旨:刪除帳號
- 內容:你嘅帳號電郵地址(方便我哋核實身份)
我哋會喺收到要求後 30 日內處理,並以電郵確認。
會刪除嘅資料
- 你嘅登入帳號(刪除後唔可以再登入);
- 你嘅行程(包括分享連結、封面同插畫記錄);
- AI 對話同訊息;
- 收藏、通知同推送令牌;
- 剩餘積分同 Trip Pass 餘下嘅日數(唔會退款;Apple/Google 嘅退款要向佢哋申請)。
你嘅個人檔案會被匿名化:電郵、名稱等可以識別你嘅資料會被移除。
會保留嘅資料
- 去識別嘅積分交易同購買記錄,以符合會計同稅務要求(一般最長 7 年),期滿後刪除。
- 唔可以識別到你嘅彙總統計,例如每日用戶數。
- 錯誤報告同使用分析會按 Sentry/PostHog 嘅標準期限自動刪除。
刪除係永久同唔可以還原嘅。你日後可以用同一個登入方式重新註冊,但會係一個全新帳號。
唔想刪除帳號,只想刪除部分資料?
你可以喺 App 入面自己刪除個別行程或者對話;或者電郵 support@backjap.com 話我哋知你想刪除咩。